Voordeurpilot voor Zeeuwse jeugdhulp

Een aantal SCJ-leden waaronder Timon en Agathos participeren in de De Zeeuwse Zorg Rondom Jeugd (ZZRJ), dit is een samenwerkingsverband van achttien jeugdhulpaanbieders in Zeeland. De ZZRJ lanceerde op 1 oktober 2023 een voordeurpilot om de toegang tot jeugdhulp te verbeteren. In deze pilot werken Timon, Klaver 4, Educonsult, Kiek Zeeland en Agathos Hulpverlening samen via één centraal aanmeldpunt. Dit voordeurteam beoordeelt alle aanmeldingen en zoekt naar de best passende zorg voor elk kind of jongvolwassene, rekening houdend met wensen van ouders, advies van verwijzers en het zorgaanbod van ZZRJ.

Gezien het succes heeft ZZRJ besloten de bereikbaarheid van het voordeurteam uit te breiden naar 40 uur per week. Frontoffice medewerkers van de vijf betrokken organisaties zullen de telefoonlijn van ZZRJ beheren, zodat verwijzers gemakkelijker contact kunnen opnemen. Deze uitbreiding vergroot de kans op een snelle en effectieve match tussen jeugdigen en de juiste zorgaanbieders, met als doel optimale zorg op het juiste moment.

De eerste resultaten van de pilot zijn positief: wachttijden zijn afgenomen en cliënten ontvangen sneller passende zorg. Verwijzers kunnen bovendien sneller en transparanter informatie verkrijgen, wat leidt tot meer maatwerk en minder doorverwijzingen na een wachttijd.

Reactie op internetconsultatie

De overheid heeft een voorstel gedaan voor een wijziging van het Besluit Jeugdwet, met als doel om de beschikbaarheid van (hoog)specialistische jeugdzorg te verbeteren. Op de internetconsultatie hebben we als SCJ collectief gereageerd hebben.

Zowel als individuele aanbieder alswel als collectief hebben we belang bij reële prijzen voor de zorg binnen de Jeugdwet. In onze reactie zijn we bewust niet heel concreet geworden, maar hebben we een denkrichting meegegeven geïnspireerd door Damiaan Denys in zijn boek Het tekort van het teveel (2020).

Dit is wellicht een ‘hoog-over’ benadering en niet direct toepasbaar op korte termijn en de reden daarvan geeft Denys zelf aan op p.207: ‘Het is vanuit bestuursperspectief aan te bevelen om een commissie van deskundigen bij elkaar te brengen die nadrukkelijk niet oplossingsgericht en niet op korte termijn redeneert. Er is tijd nodig om een alternatief zorgstelsel te bedenken (…) dat vraagt om beschouwing en verdieping.’

De volledige reactie van de SCJ op de internetconsultatie is hier terug te lezen.

Symposium Huiselijk Geweld – korting voor SCJ-leden

Op 19 november 2024 organiseert Deviaa een symposium met als onderwerp ‘Zie jij mij, zie je mij?’, over het zien, horen en voelen van impact van huiselijk geweld en kindermishandeling. Professionals krijgen concrete inzichten en richtlijnen voor het omgaan met huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook al worden professionals in de praktijk geconfronteerd met dit moeilijke thema, wordt er vaak een zekere handelingsverlegenheid ervaren.
Tijdens de lezing gaat de spreker dieper in op impact van geweld. Aan de orde komen specifieke kenmerken van de geweldsdynamiek van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hiervoor worden praktijkvoorbeelden gebruikt. Ook worden de termijneffecten uitgelegd en is er aandacht voor intergenerationele overdracht.
Via concrete voorbeelden en suggesties wordt duidelijk gemaakt hoe je voor cliënten en hun omgeving een duidelijk verschil kunt maken, door inzicht te hebben wat helpend en wat niet helpend is voor de client.

Deelnemers ontvangen na het symposium een certificaat die zij kunnen opvoeren voor scholingspunten. Het symposium is geaccrediteerd met 3,5 SKJ punten.
Aan deze scholing is geen toetsing verbonden.

Leden van het Samenwerking Christelijke Jeugdhulp krijgen een korting van 5%.

Hoe herbergzaam ben jij?

Waar komt deze vraag vandaan? Wat bedoelen we met ‘herbergzaam’?
Als leraar heb je vaak het ideaal om jouw leerlingen zoveel als mogelijk tegemoet te komen in hun leerbehoeften. Heel graag wil je ze allemaal een passende plek in jouw school bieden. Maar je loopt tegen grenzen aan; niet alles is mogelijk. Het vraagt creativiteit om dit mogelijk te maken. Het lectoraat Herbergzaam onderwijs gaat aan de slag met deze spanning. Met als uitgangspunt de prachtige metafoor van de herberg, die staat voor de school als een veilige plek. Vanuit een christelijk denkkader houden we voor ogen dat je op school leert om te dienen, in plaats ‘het beste uit jezelf te halen’. Dat richt zicht niet alleen op de leerlingen, maar juist ook op de schoolcultuur. We doen dit participerende actiegerichte onderzoek samen met een aantal partners:

Deeltijd behandeling Dordrecht

Loopt een jongere vast en heeft dit invloed op school of loopt school hierop vast? Dan kan een deeltijdbehandeling in combinatie met onderwijs binnen De Hoop een oplossing zijn. Deze vorm van behandeling is geschikt voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar, die problemen ondervinden in bijvoorbeeld thuis, op school, en in de omgang met leeftijdsgenoten. Deze problemen kunnen door verschillende situaties veroorzaakt worden, zoals angst, depressie, trauma, autisme en ADHD.
Als een jongere bij De Hoop komt voor deeltijdbehandeling in combinatie met onderwijs, wisselen dagdelen behandeling en dagdelen school elkaar af. We stemmen het lesprogramma af met de huidige school. Een deeltijdbehandeling is combinatie met onderwijs duurt meestal zo’n 14 weken en bevindt zich in Dordrecht. Het onderwijs gedeelte wordt aangeboden door de Rank uit Barendrecht en valt onder verantwoordelijkheid van het RefSVO.

Gezamenlijke inzet GZ-psychologen

Door het wegvallen van een collega hadden we als KOC dringend behoefte aan een extra GZ-psycholoog. Binnen het netwerk van de organisaties die bij SCJ zijn aangesloten, zijn we tot een oplossing gekomen door met Driestar educatief een overeenkomst aan te gaan. Eén van de GZ-psychologen die Driestar educatief in dienst heeft, ondersteunt KOC nu voor enkele uren in de week. We zijn hier erg blij mee, omdat we op deze manier meer kinderen en jongeren hulp kunnen bieden. Door zowel Driestar educatief als KOC wordt de samenwerking als erg positief ervaren.

Hoornbeeck college en Driestar educatief

Het Hoornbeeck College en Driestaer educatief werken samen op het gebied van opleiden en scholing. Naast de afstemming tussen niveau 4 opleidingen van het Hoornbeeck College en niveau 6 opleidingen van Driestar Hogeschool wordt op niveau 5 in gezamenlijkheid de Ad-Pep (pedagogisch educatief professional) opleiding vormgegeven. Iedere vrijdag geven docenten van het Hoornbeeck samen met docenten van Driestar les aan de studenten van de Ad-Pep opleiding.

Hoornbeeck Connect en Driestar educatief dragen daarnaast gezamenlijk hun steentje bij aan organisaties en professionals die zich een levenlang ontwikkelen. En daarom gaat de samenwerking ook na het behalen van een diploma op niveau 4, 5 of 6 verder als het gaat om scholing en professionalisering.
Het gedeelde verlangen om organisaties en professionals bij te staan in een leven lang leren maakt dat de expertises, scholingsaanbod en werkveldrelaties van beide organisaties worden afgestemd om het werkveld zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Driestar educatief en het Hoornbeeck College geven op deze manier vorm aan een sterke, identiteit gerelateerde samenwerking

Orthopedagogische zorg van Brouwer bij de Schutse

Al geruime tijd wordt (een deel van) de orthopedagogische zorg binnen De Schutse verzorgd door Brouwer Psychologen, wat resulteert in een nauwe samenwerking tussen de begeleidingsteams van De Schutse en de orthopedagogen van Brouwer Psychologen. Samen met de ouders en andere betrokkenen wordt een beeld gevormd wat de cliënt nodig heeft. De orthopedagoog zet behandellijnen uit en ondersteunt, samen met de teamleiders, de begeleidingsteams om deze behandeling te bieden in het dagelijks leven van de cliënt. Op deze manier wordt hoogwaardige zorg geleverd door gebruik te maken van de expertise van alle betrokkenen, waarbij nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan christelijke waarden.

Samen voor jongeren met lvb

Begeleiding en ondersteuning van gezinnen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. In de regio Rijnmond/Rotterdam bieden Timon en Profila Zorggroep samen de begeleiding en ondersteuning van jongeren met een lichtverstandelijke beperking en hun ouders.

Veilig opgroeien in een gezinshuis

Timon werkt als een van de zeven systeemaanbieders voor alle jeugdhulp in Rijnmond/Rotterdam nauw samen met Profila Zorggroep. Op het moment dat kinderen of jongeren niet meer thuis kunnen wonen, kunnen zij terecht in een gezinshuis van Timon. In het gezinshuis bieden professioneel opgeleide gezinshuisouders van Profila Zorggroep deze kinderen een thuis, veiligheid, geborgenheid en het ritme en de structuur van ‘het gewone leven’. Ze investeren met liefde en lef in de jongeren en kinderen omdat deze kinderen en jongeren waardevol zijn en zo hun rol in de maatschappij mogen ontdekken.