Samen voor jongeren met lvb

Begeleiding en ondersteuning van gezinnen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. In de regio Rijnmond/Rotterdam bieden Timon en Profila Zorggroep samen de begeleiding en ondersteuning van jongeren met een lichtverstandelijke beperking en hun ouders.

Veilig opgroeien in een gezinshuis

Timon werkt als een van de zeven systeemaanbieders voor alle jeugdhulp in Rijnmond/Rotterdam nauw samen met Profila Zorggroep. Op het moment dat kinderen of jongeren niet meer thuis kunnen wonen, kunnen zij terecht in een gezinshuis van Timon. In het gezinshuis bieden professioneel opgeleide gezinshuisouders van Profila Zorggroep deze kinderen een thuis, veiligheid, geborgenheid en het ritme en de structuur van ‘het gewone leven’. Ze investeren met liefde en lef in de jongeren en kinderen omdat deze kinderen en jongeren waardevol zijn en zo hun rol in de maatschappij mogen ontdekken.

Berseba en Driestar educatief werken samen rond leerlingenzorg


Behalve de samenwerking binnen het lectoraat is er een intensieve samenwerking tussen Driestar onderwijsadvies en Berseba op het gebied van leerling ondersteuning. Berseba en Driestar onderwijsadvies werken samen aan het realiseren van inclusief onderwijs met name op het gebied van leerlingzorg.

Er wordt nagedacht over wat de individuele leerling met zijn of haar problematiek nodig heeft om zo goed mogelijk deel te nemen aan het regulier en/of speciaal onderwijs en hoe de leerkracht die in de groep kan realiseren. In het kader hiervan nemen orthopedagogen van Driestar educatief deel aan de ondersteuningsteams van de school en wordt er zo nodig contact gelegd met Berseba. Denk hierbij aan het meedenken in complexe casuïstiek, het afgeven van arrangement of toelaatbaarheidsverklaringen.

Samenwerking Driestar educatief en SO Randstad

De orthopedagogen en psychologen van Driestar educatief zijn vertegenwoordigd in de reformatorische scholen van het Speciaal Onderwijs (van regio Randstad). Zij dragen bij aan het vormgeven van de leerlingzorg binnen deze scholen. Dat wil zeggen dat wordt meegedacht in de ondersteuningsteams van de scholen, in het uitvoeren van psychologische onderzoeken en het uitvoeren van basis-GGZ trajecten.

Lelie zorggroep en Eleos werken samen in Rotterdam

In Rotterdam werkt het hulpverleningsteam van Lelie zorggroep nauw samen met Eleos. We werken samen binnen de aanbestedingen in gemeente Rotterdam en willen op deze manier samen goede zorg leveren. We richten ons op het verminderen of wegnemen van psychosociale/psychiatrische problematiek met als doel om de jongeren in Rotterdam zo gezond en kansrijk mogelijk op te laten groeien. Binnen deze samenwerking levert Lelie zorggroep ambulante begeleiding en Eleos heeft expertise op het gebied van psychodiagnostiek en behandeling. Zo versterken we elkaar.

Onderwijs-deeltijdbehandeling in Ede


Bij De Combi bieden we behandeling en onderwijs onder één dak op de locatie van Eleos in Ede. De groep bestaat uit maximaal tien jongeren. Gedurende 12 weken nemen deze jongeren deel aan groeps- en individuele behandeling. Indien nodig bieden we diagnostisch onderzoek aan. Naast behandeling biedt De Combi onderwijs in nauw overleg met de school van herkomst. Instroom in het onderwijs is het uiteindelijke doel.

Overdag zijn de jongeren bij De Combi, maar de avonden, nachten en de weekenden zijn ze thuis. Ook de ouders zijn gedurende het traject in behandeling.

De Combi is bedoeld voor scholieren van 12-18 jaar met (dreigende) schooluitval in combinatie met psychische klachten. Alle jongeren met een verwijzing van de huisarts of het jeugdteam van de gemeente kunnen worden aangemeld. Het is belangrijk dat de school van herkomst achter de aanmelding staat. In sommige gevallen is het traject bij De Combi niet passend.

Het team van De Combi bestaat uit een psychiater, GZ-psycholoog, orthopedagoog, systeemtherapeut, PMT’er, creatief therapeut, groepsbehandelaren, docent en een onderwijsassistent. Met dit multidisciplinaire team werken we intensief samen om de jongeren de beste hulp te bieden die zij nodig hebben.

Voor meer informatie: klik hier.

Samen zoeken naar passende jeugdhulp in Rijnmond


Het Zorg Onderwijs Centrum biedt hulp aan jongeren die om verschillende redenen al een tijdje niet meer naar school gaan. Dit doen we door onderwijs en deeltijdbehandeling. In het Zorg Onderwijs Centrum van Timon in Rijnmond werken De Hoop, Eleos en Timon samen om de best mogelijke hulp te bieden aan de jongeren. Als er sprake is van ggz-problematiek bij een jongere vindt afstemming plaats tussen De Hoop of Eleos en Timon over de zorg die nodig is.

Innovatieplatform De Schutse, Sirjon en Adullam

In het najaar van 2023 hebben De Schutse, Sirjon en Adullam hun krachten gebundeld voor een project op het gebied van zorgtechnologie. Innovatie is een actueel en belangrijk onderwerp dat serieuze aandacht vraagt mede gezien de tekorten op de arbeidsmarkt. Daarom hebben we gezamenlijk gekozen voor het ontwikkelen van een duidelijke visie en implementatieroute voor alle drie de organisaties.

We hebben dit, onder leiding van een extern adviseur, tot een succes weten te maken! Er is door bevlogen collega’s uit alle 3 de organisaties intensief samengewerkt aan het opstellen van een visie, het uitstippelen van een innovatieroute en het creëren van een gezamenlijk innovatieplatform.

Op dit moment wordt er per organisatie een implementatie gestart van een technologische arbeidsbesparende innovatie. Het innovatieplatform komt twee maandelijks bijeen en in deze overleggen wordt kennis gedeeld, ideeën uitgewisseld en van elkaar geleerd. Het is een waardevolle uitwisseling van kennis en creativiteit, waardoor medewerkers elkaar inspireren en versterken.

Samenwerking jeugdhulp en ggz

Op de locaties van Timon in Rijnmond voor jonge meiden en tienermoeders werken De Hoop en Timon samen als er ggz behandeling nodig is. Verder werken De Hoop, Profila Zorggroep en Timon samen bij de integrale zorgtafel voor Jeugdhulp van Rijnmond. Hiermee houden ze elkaar op de hoogte van wachtlijsten en aanbod

Zeeuwse samenwerking Driestar Educatief en Eleos

In de regio Zeeland kennen we een effectieve en waardevolle samenwerking met tussen Driestar Educatief en Eleos. In de ondersteuningsteams op scholen zoeken we met ouders en betrokkenen naar een passend begeleidingsaanbod voor kinderen met een zorgvraag. Deze vraag kan betrekking hebben op gedrag, welbevinden en/of leerproblemen.

Dit kan betekenen dat bij Eleos een traject voor Specialistische Begeleiding Thuis wordt aangevraagd. Het is ook mogelijk dat we in overleg met de gemeente verwijzen naar de SGGZ van Eleos. Veel ouders en kinderen ervaren steun vanwege onze gedeelde achtergrond waarbij de Bijbel het uitgangspunt vormt voor de behandeling.

Gaandeweg de behandeltrajecten hebben we regelmatig overleg, bijvoorbeeld op momenten waarop de ondersteuningsteams samenkomen. In deze samenwerking, die transactioneel van aard is, hebben we zowel aandacht voor onderwijskundige aspecten en de mogelijkheden van de leerkracht, als voor het kind en zijn ouder en de psychologische behoeften van het kind. Hierdoor maken we optimaal gebruik van elkaars expertises. Zo komen onderwijs en zorg samen met als uiteindelijk doel: een afgestemd ondersteuningsaanbod voor het kind en de bij het kind betrokken personen!